Εγχειρίδιο Δημιουργού

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να πουλήσεις τη δουλειά σου online

Τι σημαίνει ‘έχω τη δική μου επιχείρηση’ – have u got what it takes?
5 λεπτά ανάγνωσης
Τι σημαίνει ‘έχω τη δική μου επιχείρηση’  – have u got what it takes?
Η αλήθεια είναι πως πολλοί μόνο στη ιδέα και στην προοπτική να αποκτήσουν τη ‘δική τους επιχείρηση’ γεμίζουν με συναισθήματα περιφάνειας & αυτοπεποίθησης καθώς φαντάζονται τη στιγμή που η δουλειά και η αξία τους θα αναγνωριστεί και θα επισφραγιστεί μέσα από την ίδρυση της δικής τους εταιρείας. Η αλήθεια είναι, επίσης, πως οι περισσότεροι από αυτούς λίγα γνωρίζουν εκείνη τη στιγμή για το τί πραγματικά σημαίνει να είσαι επιχειρηματίας, ποια είναι τα απαραίτητα προσόντα που πρέπει να διαθέτεις αλλά και ποια είναι τα εμπόδια και οι δυσκολίες που θα κληθείς να ξεπεράσεις.

Όποια ή όποιον επιχειρηματία και αν ρωτήσεις είναι δεδομένο πως θα σου εκμυστηρευτεί πως η επιλογή του να ανοίξεις τα φτερά σου μπορεί να φαντάζει ιδανική, σίγουρα όμως κρύβει πολλά και θέλει εξαιρετικά προσεχτική και ώριμη σκέψη ώστε η απόφαση να παρθεί με πλήρη συνείδηση του τί θα αντιμετωπίσεις.

Και για να μη σε πανικοβάλλουμε περαιτέρω –  δεν είναι αυτός ο σκοπός εξάλλου – διάβασε παρακάτω αναλυτικά ποια είναι κατά τη γνώμη μας τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός γεννημένου επιχειρηματία και σκέψου: έχεις ό,τι χρειάζεται για να διαπρέψεις στον επιχειρηματικό στοίβο;

1.       Σου αρέσει να παίρνεις ρίσκα: το ρίσκο είναι μέρος του DNA μιας εταιρείας και κατά συνέπεια του ιδιοκτήτη της. Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί τίποτα και έτσι εξαρχής το να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση αποτελεί ένα ρίσκο που στην ουσία δεν τελειώνει ποτέ, αφού συνεχώς θα βάζεις νέους στόχους και θα δαπανάς χρόνο & χρήμα για να τους επιτύχεις. Αξίζει; Ναι, αν θεωρήσεις το ίδιο το ρίσκο τη μεγαλύτερη ανταμοιβή σου εξαρχής (ε, εντάξει και τα rewards που έρχονται όταν επιτυγχάνεις τους στόχους σου)
 
2.       Λατρεύεις την περιπέτεια: αν είσαι άνθρωπος που αποζητάς την ένταση της στιγμής, τον ενθουσιασμό του καινούργιου και τη μαγεία της ανακάλυψης, τότε μπορεί η επιχειρηματικότητα να είναι το ιδανικό career path για εσένα αφού χτίζοντας τη δική σου επιχείρηση θα προχωράς διαρκώς στο άγνωστο, θα ανακαλύπτεις συνέχεια νέα δεδομένα αλλά και νέα πράγματα για εσένα & θα νιώθεις μονίμως σα να ζεις μια μεγάλη περιπέτεια.
 
3.       Βαριέσαι στη μονιμότητα και σε μια αναμενόμενη καθημερινότητα: για άλλους η μονιμότητα, η σιγουριά και η ασφάλεια αποτελούν βασικά ζητούμενα καριέρας αλλά και ζωής. Σίγουρα, όμως, δεν αποτελούν πόλους έλξης για μια προσωπικότητα που αναζητά τις συγκινήσεις όπως είναι αυτή ενός επιχειρηματία. Αν είσαι γεννημένος για αυτή τη δουλειά, τότε σίγουρα η εξέλιξη & η πρόοδος, ο ανταγωνισμός, η ανάκη για περισσότερα, οι διαρκείς αλλαγές (θετικές ή μη) θα σε εξιτάρουν και θα σε γεμίζουν όσο τίποτα!
 
4.       Σου αρέσουν οι προκλήσεις και πεισμώνεις με τις αναποδιές: θα το θέσουμε όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται: επιχείρηση = εμπόδια/αναποδιές/ δυσκολίες – για αυτό αν θεωρείς τον εαυτό σου κατάλληλο για τη ‘θέση’ τότε η δική σου εξίδωση θα πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι προβλήματα/εμπόδια/αναποδιές/δυσκολίες = προκλήσεις που θέλω και μπορώ να ξεπερνώ διαρκώς. Γιατί φυσικά, όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι και γεμάτοι από αυτό που κάνουμε και έτσι, πόση ευτυχία θα ένιωθες αν ‘έβλεπες’ μόνο εμπόδια και δυσκολίες; Αν όμως, έβλεπες προκλήσεις έτοιμες να οδηγήσουν σε ακόμη μια κατάκτηση;; Κάπως καλύτερα, έτσι;
 
5.       Είσαι καλός στο να λύνεις προβλήματα: άλλο η αναποδιά σε όσα πίστευες ότι θα κυλήσουν ομαλά και άλλο το πρόβλημα στο οποίο καλείσαι να βρεις λύση ως ένας εφευρετικός επιχειρηματίας. Γιατί οι πελάτες δεν επιστρέφουν για να κάνουν ξανά μια αγορά ενώ έχουν μείνει ευχαριστημένοι από την πρώτη φορά που ψώνισαν από το κατάστημά σου; Γιατί οι πελάτες δεν διαβάζουν την περιγραφή του προϊόντος σου; Και πολλά άλλα παρόμοια ερωτήματα θα αποτελούν για εσένα καθημερινότητα εφόσον αποφασίσεις να προσφέρεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου προς πώληση.
 
6.       Λατρεύεις να διαβάζεις & να μαθαίνεις νέα πράγματα διαρκώς: όταν ρωτήθηκε πώς έμαθε να ‘τρέχει’ επιτυχώς τη δική του επιχείρηση, ο Larry Page, CEO της Google απάντησε: ‘διαβάζω πολύ’. Η αλήθεια είναι πως το να κάνεις τη δική σου επιτυχημένη επιχείρηση απαιτεί συστηματικό διάβασμα και εμπλουτισμό των γνώσεών σου σε διάφορους τομείς από τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, την τιμολογιακή πολιτική, την οργάνωση μιας επιχείρησης, το marketing κ.ο.κ. Διαβάζοντας πολύ, επίσης, θα μπορείς να παραμένεις πάντα ενήμερος για τις τάσεις της αγοράς και βάσει αυτών να καθορίζεις εγκαίρως και τη δική σου στρατηγική! Αν αγαπάς, λοιπόν, το διάβασμα και γενικά τη διαρκή μελέτη και εξέλιξη, μπορεί να είσαι ένας γεννημένος entrepreneur!
 
7.       Προσαρμόζεσαι εύκολα: τα έχουν πει άλλοι πριν από εμάς είναι γεγονός, αλλά η ικανότητά σου να ελίσσεσαι και να προσαρμόζεσαι σύμφωνα με τις συνθήκες αποτελεί προϋπόθεση για μια επιτυχημένη καριέρα διαρκείας στις επιχειρήσεις. Ο κόσμος αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, πανδημίες εμφανίζονται από το πουθενά και αλλάζουν άρδην ό,τι ξέραμε και έτσι, το μέλλον θα ανήκει πάντα σε όσους μπορούν να προσαρμόζονται αβίαστα στα νέα δεδομένα.
 
8.       Τα 'Δεν μπορώ' και ‘δεν γίνεται’ δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό σου: βεβαίως να το τονίσουμε και αυτό! Αν απογοητεύεσαι και τα παρατάς εύκολα, λυπούμαστε αλλά ίσως το να κάνεις τη δική σου επιχείρηση δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Δυστυχώς, παίρνοντας αυτό τον δρόμο τα 'όχι' θα ξεπερνούν κατά πολύ τα ‘ναι’ που θα ακούσεις για αυτό οπλίσου με δύναμη και επιμονή!
 
9.       Φημίζεσαι για την οργάνωσή σου: η ικανότητά σου να οργανώνεις σωστά και μεθοδικά τόσο εσένα όσο και τους ανθρώπους που πιθανότατα θα εργαστούν στην επιχείρησή σου κάποια στιγμή είναι, επίσης, απαραίτητο συστατικό για να λειτουργεί σωστά και επικερδώς η εταιρεία σου.

10.   Είσαι leader όσο είσαι και teamplayer: για να το θέσουμε πιο ορθά, βασική προϋπόθεση για να είσαι ένας επιτυχημένος ηγέτης είναι να είσαι και ένα άξιο μέλος μια ομάδας. Πώς αλλιώς θα μπορέσεις να κερδίσεις το σεβασμό, την εμπιστοσύνη, το θαυμασμό των ανθρώπων σου και να τους οδηγήσεις με επιτυχία προς την επίτευξη των στόχων της επιχείρησής σου;

Αυτά και άλλα πολλά θεωρούμε ότι χρειάζεται να διαθέτει ως στοιχεία μια προσωπικότητα ιδανική για να ιδρύσει και να ηγηθεί μιας επιχείρησης. Αυτό δε σημαίνει πως πολλά από αυτά, βέβαια, δεν κερδίζονται και στη διαδρομή! Όπως και να έχει, αν το αποφασίσεις, το jamjar θα είναι πάντα δίπλα σου να σε στηρίζει σε κάθε σου βήμα! 

Καλή επιτυχία!

Δημοσιεύτηκε από
Logo square
Jamjar
06 Ιουλίου 2021