Εγχειρίδιο Δημιουργού

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να πουλήσεις τη δουλειά σου online

Πώς να δημιουργήσεις το δικό σου studio φωτογράφισης στο σπίτι με ελάχιστα χρήματα
5 λεπτά ανάγνωσης
Πώς να δημιουργήσεις το δικό σου studio φωτογράφισης στο σπίτι με ελάχιστα χρήματα
Όπως έχουμε γράψει και σε παλιότερο άρθρο, ένα από τα βασικά είδη φωτογραφίας που είναι ιδανικό και απαραίτητο για να προβάλεις αποτελεσματικά τα προϊόντα σου σε ένα eshop είναι η λευκή φωτογραφία ή η επισήμως επονομαζόμενη studiaki, δηλαδή, εκείνη που παρουσιάζει αποκλειστικά και μόνο το εκάστοτε προϊόν σε απολύτως λευκό 'ξακρισμένο' φόντο,  χωρίς πλαίσια, λογότυπα, κείμενα ή άλλα αντικείμενα. Το συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας συστήνεται ανεπιφύλαχτα για τις διαδικτυακές πωλήσεις καθώς δεδομένου ότι παρουσιάζει μόνο του το προϊόν χωρίς τον οπτικό ‘θόρυβο’ με τον οποίο πολλές φορές επιβαρύνεται η τελική εικόνα από τα διάφορα backgrounds, μπορεί να αναδείξει πολύ πιο αποτελεσματικά τις λεπτομέρειες ενός προϊόντος, προσφέροντας έτσι, στον πιθανό αγοραστή μια αρκετά αντιπροσωπευτική εικόνα του προς πώληση αντικειμένου. Γεγονός, φυσικά, που στο online περιβάλλον αποτελεί κορυφαίο ζητούμενο μιας που ο πελάτης δεν έχει τη δυνατότητα να δει και να πιάσει με τα χέρια του το προϊόν.

Για πολλούς δημιουργούς η studiaki φωτογραφία αποτελεί μεγάλη πρόκληση καθώς, ενώ η προσπάθεια είναι γνήσια και ειλικρινής, πολλές φορές το τελικό αποτέλεσμα όχι μόνο δεν αναδεικνύει το προϊόν αλλά το αδικεί έντονα, αποδυναμώνοντας την αισθητική και κατά συνέπεια εμπορική του αξία. 

Ποιες είναι, λοιπόν, οι επιλογές σου αν θέλεις και εσύ να βγάζεις επαγγελματικού επιπέδου λευκές φωτογραφίες χωρίς να πληρώσεις έναν επαγγελματία φωτογράφο;

1.       Να αγοράσεις ένα lightboxή αλλιώς mini studio φωτογράφισης

Η αλήθεια είναι πως πλέον μπορείς να βρεις πολλές και πάρα πολύ οικονομικές επιλογές και να αποκτήσεις εύκολα και γρήγορα το δικό σου lightbox με ενσωματωμένο κρυφό φωτισμό ώστε να βγάζεις φωτογραφίες με λευκό background όποτε θέλεις και χωρίς να περιμένεις μια μέρα με καλό φυσικό φως. Ενδεικτικά μπορείς να βρεις παρακάτω:

https://safesales.gr/proionta/gadgets-gifts/smartphone-photography/mini-photo-studio-me-led-fotismo-oem-20-x-20-x-20-ek - LightBox 20cm x 20cm x 20cm – 15€

και για πολλές επιλογές στο αγαπημένο Skroutz:

https://www.skroutz.gr/c/4166/exoplismos-studio.html?keyphrase=light+box&order_by=pricevat&order_dir=asc

Πρόσεξε απλά να διαλέξεις ένα μέγεθος τέτοιο που να σε εξυπηρετεί ανάλογα φυσικά, με το μέγεθος και τον όγκο των προϊόντων σου.

2.       Να φτιάξεις πολύ εύκολα και ομοίως οικονομικά το δικό σου mini studio φωτογράφισης 

Με ελάχιστα χρήματα και ακόμη πιο λίγα και εύκολα υλικά/εργαλεία μπορείς και εσύ να φτιάξεις το δικό σου mini studio φωτογράφισης και να το προσαρμόσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλά DIY videos αλλά για να σε βοηθήσουμε κάναμε μια έρευνα και σου προτείνουμε μια πολύ εύκολη λύση που απαιτεί ελάχιστα χρήματα, υλικά και κόπο.

Τί θα χρειαστείς

·       Μια ανοιχτή χάρτινη κούτα: προτεινόμενες διαστάσεις 50cm x 50cm x 60cm
·       1 μέτρο διαφανές χαρτί ή ριζόχαρτο 
·       1 μέτρο χαρτόνι/poster board μέτριο σε πάχος (να λυγίζει εύκολα) λευκό, καθαρό και χωρίς γυαλάδες/να μη γυαλίζει 
·       1 ψαλίδι
·       1 διάφανη ταινία κολλητική
·       1 χοντρό κοπίδι για χαρτόνι
·       1 μεγάλο χάρακα
·       2-3 φωτιστικά γραφείου με ‘λαιμό’ που να προσαρμόζεται 
·       2-3 λάμπες LED Daylight – για φυσικό φως ή λάμπες φθορίου 100 watt η κάθε μία



Βήμα 1:  Φτιάχνουμε το κουτί 

Για το lightbox μας θέλουμε κλειστό μόνο τον ένα πάτο της κούτας. Έτσι, χρησιμοποιώντας την κολλητική μας ταινία ενώνουμε τις άκρες στη μία πλευρά και καταλήγουμε με την κούτα ανοιχτή μόνο από την άλλη.  Η ανοιχτή πλευρά θα είναι και εκείνη από την οποία θα 'τραβάμε' τη λήψη μας. Για να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό χώρο για να τοποθετήσουμε το προϊόν, προτείνουμε να τοποθετήσεις αντίστοιχα σε ένα τραπέζι την κούτα με τη μεγάλη διάσταση (60cm) να βρίσκεται αριστερά και δεξιά και το ανοιχτό μέρος να κοιτάζει μπροστά. 

Βήμα 2: Κόβουμε τα παράθυρά του box μας

Για να μπορέσει το φως να διαπεράσει τις χοντρές πλευρές τις κούτας και να ‘φτάσει’ στο αντικείμενο που θέλουμε να φωτογραφίσουμε, θα πρέπει να τις κόψουμε με το κοπίδι μας και να δημιουργήσουμε τα ‘παράθυρα’ του light box μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε 2 (αριστερά – δεξιά) ή και 3 ‘παράθυρα’ (αριστερά, δεξιά και πάνω στην οροφή) ανάλογα με το πόσο φως θέλουμε να έχουμε στις φωτογραφήσεις μας και φυσικά, ανάλογα με το τί εξυπηρετεί καλύτερα τα προϊόντα μας. Για να ανοίξουμε τα ‘παράθυρά’ μας θα μετρήσουμε με το χάρακα ένα παράθυρο διαστάσεων 50cm x 40cm κατά προσέγγιση με σκοπό να αφήσουμε 10cm περιθώριο πάνω/κάτω (συνολικά) και 10cm περιθώριο δεξιά/αριστερά (συνολικά, επίσης)). Φυσικά και μπορούμε να κάνουμε τα ‘παράθυρά’ όσο πιο μεγάλα θέλουμε και να αφήσουμε ακόμη περισσότερο φως να φωτίσει τα προϊόντα μας.

Βήμα 3: Κόβουμε και κολλάμε το ριζόχαρτο/διαφανές χαρτί

Τώρα που έχουμε κόψει τα ‘παράθυρά’ μας μπορούμε να κόψουμε σε λίγο μεγαλύτερες διαστάσεις το ριζόχαρτό μας και χρησιμοποιώντας τη διαφανή κολλητική ταινία να κολλήσουμε ένα κομμάτι σε κάθε παράθυρο καλύπτοντας, έτσι, το κενό/άνοιγμα που έχουμε δημιουργήσει. Προσοχή: καλό θα ήταν να κολλήσουμε την ταινία στο έξω μέρος του ‘παραθύρου’ (στην εξωτερική πλευρά της κούτας) και όχι εσωτερικά που είναι πιο δύσκολο για να πετύχουμε όσο το δυνατόν πιο λείο και καθαρό αποτέλεσμα με το χαρτί τεντωμένο στις άκρες.

Βήμα 4: Δημιουργούμε με το χαρτόνι μας το εσωτερικό background μας

Μόλις έχουμε έτοιμα τα παράθυρα’ του light box, μπορούμε να ολοκληρώσουμε  τη δημιουργία του προσωπικού μας studio φωτογράφισης, τοποθετώντας το λευκό, καθαρό και mat χαρτόνι μας στο εσωτερικό της κούτας. Συγκεκριμένα, κόβουμε το χαρτόνι σε διαστάσεις 50cm x 60cm και χρησιμοποιώντας τη διάφανη κολλητική μας ταινία τοποθετούμε και κολλάμε εσωτερικά το χαρτόνι μας στο κλειστό πίσω μέρος της κούτας ώστε το χαρτί να είναι κάθετα τοποθετημένο και να καλύπτει τις δύο πλευρές της κούτας (πλάτη και κάτω μέρος).

Βήμα 5: τοποθετούμε τα δύο φωτιστικά γραφείου στα πλάγια 

Και είμαστε έτοιμοι! 

Points to note:





 Photo Credits: https://theartisticlife.files.wordpress.com/2011/04/photobox_setup.jpg

Δημοσιεύτηκε από
Logo square
Jamjar
22 Ιουνίου 2020