Εγχειρίδιο Δημιουργού

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να πουλήσεις τη δουλειά σου online

Όλα τα βήματα για την έναρξη ατομικής επιχείρησης
4 λεπτά ανάγνωσης
Όλα τα βήματα για την έναρξη ατομικής επιχείρησης
... Και ναι, ήρθε η στιγμή που είσαι έτοιμος/η να κάνεις το επόμενο βήμα για το brand σου, να κάνεις έναρξη της ατομικής σου επιχείρισης!
Πάρε βαθιά ανάσα και ενημερώσου για τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις.

Η έναρξη ατομικής επιχείρησης μπορεί να γίνει πλέον εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και μπορεί να πάρει από 2 ημέρες μέχρι και 2 εβδομάδες. Η διάρκεια αυτή εξαρτάται κυρίως από την ΔΟΥ που καλείται να καταχωρήσει την έναρξη και φυσικά παίζει ρόλο ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της εφορίας όπου ανήκει η έδρα της επιχείρισης.

 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

ΓΕΜΗ
Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κάνει εγγραφή στο ΓΕΜΗ (Γενικό εμπορικό μητρώο) που στεγάζεται σε ένα από τα Επιμελητήρια (Επαγγελματικό, Εμπορικό, Βιοτεχνικό ή Οικονομικό), αναλόγως με την κατηγορία που ανήκει η δραστηριότητα που θέλεις να δηλώσεις ως υποψήφιος νέος ελεύθερος επαγγελματίας.
Στην διαδικασία αυτή, μπορείς να δηλώσεις και να κατοχυρώσεις τον διακριτικό τίτλο της επιχείρησης. Μέσα από το ΓΕΜΗ μπορείς να ελέγξεις, εάν τυχόν υπάρχει ήδη η επωνυμία που θέλετε να δηλώσεις (στο www.businessregistry.gr).

Θα χρειαστείς:
Παράβολα εγγραφής ΓΕΜΗ – Επιμελητήριο (60,00€) .
Πάγια έξοδα ατομικής επιχείρησης στο ΓΕΜΗ (45,00€ / έτος και για το Επιμελητήριο 11,00€ / έτος).

Η εγγραφή στο ΓΕΜΗ γίνεται εξ αποστάσεως,  μέσω email ή τηλεφώνου στο αντίστοιχο τμήμα Επιμελητηρίου της πόλης σας (πχ. Επαγγελματικό, Εμπορικό, Βιοτεχνικό, Τεχνικό). Λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει με τον COVID-19, η εγγραφή στο ΓΕΜΗ γίνεται μετά την έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ.


ΕΦΚΑ
Έπειτα, προβλέπεται εγγραφή στα μητρώα ασφάλισης του ΕΦΚΑ (Πρώην ΟΑΕΕ) ως ελεύθερος επαγγελματίας, στο υποκατάστημα που ανήκει η έδρα της επιχείρησης σου.
Η προεγγραφή στον ΕΦΚΑ γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσα από την εφαρμογή απογραφής ΕΦΚΑ, δηλώνοντας τους επιθυμητούς ΚΑΔ.
Σημειώνουμε πως δεν πρέπει να υπάρχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ για τη χορήγηση βεβαίωσης για τη ΔΟΥ.
Η επίσημη εγγραφή στον ΕΦΚΑ ξεκινάει με την έναρξη στην εφορία. Σημειώνουμε πως είτε γίνει η έναρξη στην εφορία αρχές του μήνα είτε στο τέλος του, χρεώνεσαι τις εισφορές για όλο τον μήνα.
Κάθε χρόνο ο κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να δηλώνει την ασφαλιστική κλάση του ΕΦΚΑ στην οποία θέλει να ανήκει. Εαν δεν το κάνει, θα εισέρχεται αυτόματα στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΔΡΑ
Η επιχείρηση πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα χώρο να στεγάζονται ασφαλή τα φορολογικά βιβλία της.
Στις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έδρα το σπίτι σου. Εάν όμως θέλεις να ασχοληθείς με το εμπόριο και κάποιες άλλες δραστηριότητες, δυστυχώς δεν επιτρέπεται να έχεις την κατοικία σου για φορολογική έδρα.
Για όλες τις άλλες περιπτώσεις χρειάζεται ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο επαγγελματικής μίσθωσης, με ηλεκτρονική αποδοχή από τον επιχειρηματία.


ΕΝΑΡΞΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗΣ

Τώρα, μένει για να ετοιμάσεις τον φάκελο για την εφορία! Πλέον μπορείς ηλεκτρονικά να αποστείλεις σε email στην εφορία της έδρας σου όλα τα δικαιολογητικά έναρξης.

Τα αρχεία που πρέπει να συμπεριληφθούν στο email:

 


Τι χρειάζεται να διαθέτεις για να ξεκινήσεις;


-Φορολογικά βιβλία και στοιχεία (παραστατικά πωλήσεων)

-Σφραγίδα επιχείρησης

-Επωνυμία (Ονοματεπώνυμο)
Διακριτικός τίτλος (εάν υπάρχει)
Δραστηριότητα επιχείρησης
Διεύθυνση έδρας, Τηλέφωνο
ΑΦΜ – ΔΟΥ
Προαιρετικά : website, αριθμός ΓΕΜΗ, αριθμός ειδικής αδείας κλπ)

-Επαγγελματικό λογαριασμό Τραπέζης, δηλωμένο στο taxisnet

-POS -Τερματικό ηλεκτρονικών συναλλαγών και σύστημα καρτών πληρωμής.

-Φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό (ταμειακή μηχανή)
 
Συνοπτικά, ποιές είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις σου;


 
Για να στηρίξεις την επιχειρισή σου, πρέπει, τέλος, να διαθέτεις και έναν ικανό και αξιόπιστο συνεργάτη- λογιστή ή κάποιο φοροτεχνικό/λογιστικό γραφείο. Ο συνεργάτης αυτός θα πρέπει να είναι πάντα ενήμερος αναφορικά με τις ολοένα και αυξανόμενες υποχρεώσεις που μπορεί να έχει η επιχείρισή σου και βέβαια να σε γεμίζει εμπιστοσύνη, για να χτίσετε μια σταθερή και μακροχρόνια συνεργασία!


info credits: www.pkp.com.gr
Δημοσιεύτηκε από
Logo square
Jamjar
09 Ιουλίου 2021